Καλώς ήλθατε στον ιστοχώρο του συλλόγου πολυτέκνων της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου και περιχώρων.

Το Περιβόλι Της Παναγίας


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ 
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
           
           Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το προσκύνημα στο περιβόλι της Παναγίας, το οποίο διοργανώθηκε από τους υπεύθυνους του Αγιογραφικού κύκλου μελέτης Αγίας Γραφής της Αγίας Παρασκευής, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και  με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Καππέ πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων της έδρας του Νομού Ι.Π. Μεσολογγίου & Περιχώρων.  Η οργάνωση, ο συντονισμός καθώς και η εκτέλεση του προγράμματος του προσκυνήματος, παρά την ασυνήθιστη για τέτοιου είδους εξορμήσεις συμμετοχή των 22 ατόμων, ήταν παραδειγματική.
          Αφήνοντας πίσω για λίγες μέρες τις μέριμνες και τα δυσεπίλυτα προβλήματα της καθημερινότητας, συναπαντηθήκαμε με τους αγωνιστές του Αγίου Όρους  διεκδικώντας ένα μικρό κομμάτι της καθημερινής πνευματικής τους πορείας, μέσα στο θησαυροφυλάκιο της Ορθοδοξίας που ονομάζεται Άθως, προκειμένου να βιώσουμε, κατά το μέτρο του δυνατού, τη μυστηριακή Θεία Χάρη  που αφειδώλευτα  βρίσκεται στα μυστήρια της Εκκλησίας μας που τελούνται μέσα στο πλαίσιο της Αγάπης της Κοινοβιακής πολιτείας.
          Το προσκύνημα ξεκίνησε με αναχώρηση από το γραφείο του Συλλόγου στις 20:00 μ.μ. την Παρασκευή 21.09.12 υπό το καθοδηγητικό βλέμμα και τις ευχές του Πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεώς μας π. Επιφάνιου  Καραγεώργου. Το πρωί του Σαββάτου μπαίνοντας με το πρωινό καραβάκι ξεκίνησε το οδοιπορικό με πρώτο προσκύνημα την Ι.Μ. Ξηροποτάμου. Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη και διαμονή στην ιδιαίτερα φιλόξενη σκήτη του Αγίου Ανδρέου, στην οποία ζήσαμε με τάξη και ευλάβεια τις πρώτες ακολουθίες.
Την επόμενη ημέρα μετά το ιδιαίτερης σημασίας προσκύνημα στο πρωτάτο της εικόνας της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», ακολουθώντας το γνωστό, σε όλους σχεδόν τους προσκυνητές, μονοπάτι που οδηγεί από τη Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, περνώντας από διάφορα κελιά σεβάσμιων μοναχών, οδηγηθήκαμε στην Ι.Μ. Ιβήρων. Μετά το προσκύνημα της Παναγίας της Πορταΐτισσας μεταφερθήκαμε οδικώς στην ιστορική Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας στην οποία και διανυκτερεύσαμε.
Την Τρίτη ημέρα βρεθήκαμε στο Ι. Κάθισμα του Αγίου Νικολάου στις Καρυές στο οποίο διαμένει, ο λόγιος, φιλόξενος και αγαπητός σε όλους μας, μοναχός π. Ιούστος. Το πρωί  ο π. Ανδρέας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με χορό ιεροψαλτών από μέλη της ομάδας (Β. Ζησιμόπουλος, Δ. Μανωλάτος, Δ. Φλώρος), φτάνοντας στο αποκορύφωμα την βιωματική μας εμπειρία στο περιβόλι της Παναγίας. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία της επιστροφής με επίσκεψη στον τάφο του μακαριστού γέροντος Παϊσίου στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής στη Χαλκιδική. Η πορεία της επιστροφής αποδείχτηκε κομμάτι το οποίο συνέβαλε στο να εντυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας το προσκύνημα ως εμπειρία με πλούσιο πνευματικό όφελος._